Aanslag op moskee in Noorwegen is terroristische daad

7065

Weer is Noorwegen opgeschrikt door een terreurdaad. Zaterdagavond stapte een 20-jarige man gewapend met twee jachtgeweren en een pistool een moskee in Baerum binnen, een van de buitenwijken van de hoofdstad Oslo. Vermoedelijk om een bloedbad aanrichten.

Op dat moment waren er drie gelovigen aanwezig. Een 75-jarige man zou de dader hebben overmeesterd door hem in een greep te nemen. Later werd in het huis van de dader een dode vrouw gevonden die zijn 17-jarige stiefzus bleek te zijn.

Na politieonderzoek is gebleken dat de man extreemrechtse opvattingen heeft en zeer vijandig stond tegenover migranten. Daarnaast koesterde hij sympathie voor Vidkun Quisling, de Noorse leider die in de oorlog met de nazi’s heulde en in 1945 vanwege landsverraad tot de doodstraf werd veroordeeld. Ook zijn er berichten dat de man de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, heeft geprezen.

‘We zien dit als een terroristische daad’, maakte de politie zondag bekend. In Noorwegen vond eerder één van de grootste terroristische aanslagen van een extreemrechtse terrorist plaats. In juli 2011 wist Anders Breivik hierbij 77 mensen te doden door een bom af te laten gaan in Oslo waarbij acht mensen omkwamen om vervolgens op het eiland Utøya willekeurig op jongeren te schieten. Dat kostte nog 69 mensen het leven.

Beveiliging moskeeën

Ook de nieuwste verdachte die een helm en een kogelvrij vest droeg, is eveneens een blanke Noor. Hij weigert volgens de politie een verklaring af te leggen. Na de aanval kondigde de Noorse politie aan haar aanwezigheid bij andere moskeeën in het land op te voeren. Er zijn echter geen ‘concrete bedreigingen’, aldus de nationale politieleiding. Ook wijst alles erop dat hij alleen handelde en dat hij geen mededaders had. Hoe zijn stiefzus om het leven is gekomen en wat dit met de aanslag te maken had, blijft voorlopig onduidelijk.

De dader kwam de Al Noor-moskee binnen door de gesloten deur met kogels te forceren. Een woordvoerder van de moskee gaf te kennen dat er vijf minuten eerder nog meer dan twaalf mensen aanwezig waren voor een gebedssessie. Die waren net vertrokken. De drie aanwezigen bleven voor het lezen van de koran.

Dit weekeinde vierden de moslims wereldwijd het Offerfeest, een religieus feest dat samenhing met het einde van de jaarlijkse hadj, de pelgrimstocht naar Mekka die de moslims een keer in hun leven moeten maken. De Noorse premier Erna Solberg bezocht zondag leden van de moslimgemeenschap in Baerum, die zich in een hotel hadden verzameld om het Offerfeest te vieren.

Bron: Volkskrant.nl

Team al-Yaqeen