Eindhovense burgemeester onterecht imams geweigerd

7149

Toenmalig burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven had in 2015 zeven imams niet mogen weigeren op een conferentie in de stad. Hij was daartoe niet bevoegd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag in hoger beroep bepaald. De rechtbank gaat niet in op de argumentatie van gemeente Eindhoven om de imams te weigeren. De gemeente stelde namelijk dat ze haat zouden hebben gezaaid, antihomoseksueel zouden zijn en terreur zouden verheerlijken.

Van Gijzel kreeg eerder wel gelijk van de rechtbank. Stichting Waqf, die de conferentie organiseerde, ging daartegen in beroep.

De advocaat van Stichting Waqf, Umit Arslan, noemt de uitspraak van de rechter een belangrijk precedent. “Het betekent dat preventief weigeren van imams op grond van de Gemeentewet niet mag. Ik denk dat in de toekomst vaak naar deze uitspraak zal worden verwezen als burgemeesters imams willen weigeren.”

Van Gijzel verbood de komst van de imams naar de Al Fourqaanmoskee omdat één van de sprekers zou hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Het bewijs zou een foto zijn waar de spreker met een Kalashnikov te zien is. De zeven predikers zijn volgens de gemeente ook antisemitisch, antihomoseksueel, haatzaaiend en zouden terreur verheerlijken.

De vrees baseerde de burgemeester onder meer op informatie die hij had over de ingetrokken visa van de gastsprekers. In elk geval stonden 5 van de gastsprekers gesignaleerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS) vanwege bedreiging van de openbare orde.

Grondwet gaat boven Gemeentewet
Volgens de rechtbank mocht de conferentie plaatsvinden op basis van de Grondwet. Van Gijzel weigerde op grond van de Gemeentewet de imams. Daartoe is een burgemeester niet bevoegd, aldus de rechtbank. “De burgemeester heeft daarmee op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op dat recht door te verhinderen dat de gastsprekers konden spreken op de conferentie. Dat betekent dat de burgemeester de komst van de gastsprekers niet mocht verbieden”, zo staat in het vonnis.

Omdat alleen al om deze juridische reden Van Gijzel zijn boekje te buiten ging, doet de rechtbank geen uitspraak over de argumenten dat er sprake zou zijn van ‘haatimams’.

Arslan weet niet of de Stichting Waqf stappen tegen de gemeente Eindhoven gaat ondernemen. “De conferentie was door het wegvallen van enkele belangrijke sprekers niet wat het bestuur ervan verwachtte. Ik sluit niet uit dat er een schadevergoeding zal worden gevraagd”, zegt advocaat Arslan.

Bron: OmroepBrabant.nl

Team al-Yaqeen
30 januari 2017