Flevoziekenhuis ontzegde ten onrechte vrouw met nikab de toegang

2821

Brandpunt meldt op basis van eigen onderzoek dat een medewerker van het Flevoziekenhuis in Almere een vrouw met een blindedarmontsteking de toegang tot het ziekenhuis heeft geweigerd, omdat ze een nikab droeg.

In december 2019 meldde de 22-jarige Youssra, toen vier weken zwanger, zich ernstig verzwakt bij de huisartsenpost in het ziekenhuis en met misselijkheidsklachten. Desondanks weigerde een beveiligingsmedewerker de toegang en opende de schuifdeur pas nadat ze haar gezichtssluier had verwijderd. Youssra bleek ernstig ziek en werd diezelfde nacht opgenomen en de volgende dag geopereerd aan een blindedarmontsteking. Het Flevoziekenhuis heeft na het onderzoek van Brandpunt excuses aangeboden.

De klachtfunctionaris van het ziekenhuis in Almere geeft aan dat de vrouw niet de toegang tot het gebouw geweigerd had mogen worden.

In de zogeheten ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’, die 1 augustus 2019 van kracht werd, staat dat je openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen, scholen en het openbaar vervoer niet met een boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts mag betreden. Verschillende instanties hebben echter aangegeven de wet niet te zullen naleven, waaronder het Flevoziekenhuis. Zij beroepen zich op hun (zorg)plicht.

“In het Flevoziekenhuis zijn alle patiënten welkom, ongeacht religie, herkomst of geaardheid”, schrijft het ziekenhuis in een verklaring. “Een ander uitgangspunt is dat acute spoedzorg altijd wordt verleend, óók indien betrokkene gezichtsbedekkende kleding draagt.”

Ziekenhuis gaat personeel extra instrueren na incident

Naar aanleiding van het incident gaat de directie dit beleid nogmaals onder de aandacht van het personeel brengen. Youssra is inmiddels volledig hersteld en ook haar ongeboren kind maakt het goed. De door het ziekenhuis gemaakte excuses worden door haar geaccepteerd, maar wel is zij van mening dat wat haar is overkomen laat zien waarom het boerkaverbod van tafel moet.

Omdat het boerkaverbod officieel slechts mondjesmaat wordt gehandhaafd, ontstaat volgens Youssra momenteel zelfs bij tegenstanders het beeld dat het verbod geen issue meer is.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen