Koran ook stukje culturele identiteit van Nederland

3767

In de canon van Nederland is de Nederlandse geschiedenis overzichtelijk weergegeven. Sinds kort is deze te bezichtigen in het Openluchtmuseum van Arnhem. Het is samengesteld onder leiding van de commissie-Van Oostrom en bevat de peilers van Nederland en haar geschiedenis.

Directeur Willem van Bijleveld geeft aan dat het onmogelijk is om dé Nederlandse identiteit te tonen. Hij zegt: “Identiteit verschuift steeds en dat proberen we hier juist te laten zien.”

Daarom is er veel zichtbaar van de multiculturele samenleving van Nederland. Het is dan ook logisch dat de godsdiensten van het Boek; het Jodendom, Christendom en de Islam in de canon vertegenwoordigd zijn. ‘De Interpretatie van de betekenissen van de Koran’ mocht daarom niet ontbreken in de canon en is daarin dan ook opgenomen. “Het is een onderdeel van de Nederlandse samenleving en uiteindelijk dus ook van de cultuur in Nederland”, zegt hoogleraar volkscultuur Gerard Rooijakkers in de reportage.

Directeur Van Bijleveld zegt: “We vinden het essentieel om juist de veelkleurigheid te laten zien. Naast de klompen en de kaas die hier ook thuishoren. Die veelkleurigheid hoort echt bij Nederland.”

Bekijk het volledige artikel op: NOS.nl

Team al-Yaqeen
4 december 2017