Onderzoek naar uitvaart islamitische dakloze

2441

De gemeente Haarlem stelt een onderzoek in naar de gang van zaken rond de uitvaart van de dakloze Mahdi Sow. In de islamitische gemeenschap heerst verontwaardiging en boosheid dat hij niet een islamitische begrafenis heeft gekregen, maar een christelijke. Stichting Najiba, een islamitische hulporganisatie, geeft aan dat de gemeente Haarlem niet heeft gezorgd voor de gepaste uitvaart van een dakloze moslim.

“Zo gaan zij om met moslims. Wij mogen moslims niet aan hun lot overlaten”, aldus stichting Najiba in een verklaring, waarin mede-gelovigen wordt opgeroepen van zich te laten horen. De stichting geeft te kennen dat dit niet de eerste keer is dat moslims aan de onderkant van de samenleving een islamitische begrafenis ‘wordt onthouden.’

Mahdi Sow kwam vorige week te overlijden als gevolg van een treinongeluk. Volgens de politie had hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij zou bekend zijn bij een beschermd wonen project van het Leger des Heils, maar medewerkers wilden daarover zaterdag niks zeggen. Zij verwezen door naar het Leger des Heils, maar dat dat kon daarover zaterdag geen duidelijkheid verschaffen.

Op een video is te zien dat de man begraven is op het algemene deel van een Haarlems begraafplaats, zonder de islamitische rituele wassing en het dodengebed. Diverse bekenden van de man hebben verontwaardigd aangegeven dat de man alsnog op het islamitische deel van de begraafplaats moet worden begraven.

‘Open karakter’

In een persbericht laat de Haarlemse burgemeester, Jos Wienen, weten de gang van zaken zeer te betreuren. De gemeente was verantwoordelijk voor de uitvaart van de man. Dit omdat er naar zijn zeggen bij de betrokken instanties geen directe nabestaanden bekend waren. De gemeente laat de begrafenis in dit soort gevallen doen door Stem in de Stad. Dat is een christelijke, oecumenische hulpinstelling voor onder anderen daklozen. Volgens de gemeente had de uitvaart een ‘open karakter’ en is dit gedaan door een algemene uitvaartorganisatie.

Inmiddels heeft Burgemeester Wienen contact gehad met de Islamitische Raad Haarlem. Hij kondigt nader onderzoek aan naar de voorbereiding vanuit de gemeente. Alvorens verdere conclusies worden getrokken wil hij het onderzoek afwachten.

Wienen benadrukt dat de gemeente de opdrachtgever was, en niet de stichting Stem in de Stad. Stichting Najiba is vooral boos op de stichting Stem in de Stad, en meer in het bijzonder op de stadspastor die de uitvaart heeft geleid. Stichting Najiba heeft meerdere malen contact met haar opgenomen en zij zou Sow een islamitische begrafenis hebben onthouden. De betrokken pastor was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen