Ov-bedrijven vinden boerkaverbod niet werkbaar

2958

Openbaar vervoerbedrijven NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB zullen de wet op gezichtsbedekkende kleding niet actief toepassen en moslima’s die hun gezicht bedekt hebben weigeren in bus, metro, tram of trein.

Alle medewerkers zijn geïnstrueerd dat het openbaar vervoer in Nederland van iedereen is en dat reizigers nooit de toegang tot het vervoersmiddel ontzegt mag worden.

Pedro Peters van ov.nl, belast met de woordvoering namens alle ov-bedrijven, stelt dat de vervoerders na collectief overleg te hebben gevoerd met de politie is gebleken dat de handhaving van de nieuwe wet bij de politie niet de hoogste prioriteit heeft. De nieuwe ‘wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ is daarmee voor de vervoerders onwerkbaar geworden. ,,Politie zegt: het heeft niet onze prioriteit. Dit betekent dat zij bij een melding vanuit het openbaar vervoer niet binnen een half uur bij de bewuste tram, trein, metro of bus is. Nou dat gaat dus bij ons niet werken. De rit moet immers door.”

‘Politie doet handhaving’

De vervoerders zijn van mening dat de nieuwe wet valt onder het strafrecht. Handhaving van de wet ligt daarom volgens hen bij de politie en niet bij de openbaar vervoerbedrijven of controleur (een boa, buitengewoon opsporingsambtenaar). ,,De politie is de enige die kan handhaven’’, aldus Peters.

Uit de instructies die alle medewerkers hebben ontvangen blijkt dat zij moslima’s met een boerka niet mogen weigeren een bus of tram te betreden. De medewerkers kunnen daarnaast zelf inschatten of zij iemand willen wijzen op de nieuwe wet. ,,Onze medewerker moet zelf inschatten ‘zeg ik er iets van of zeg ik er niets van’. Hij kan dan hooguit opmerken: weet u dat uw gezichtsbedekkende kleding verboden is? En kunt u dit af doen? De moslima wordt echter nooit de toegang ontzegd.’’

Het handelen van ov-medewerkers moet volgens de instructies altijd gericht zijn op de-escalatie. ,,Het personeel moet altijd uitgaan van de eigen veiligheid en van de rust in tram, metro, bus of trein”, geeft de woordvoerder aan.

‘Nooit problemen gehad’

De vervoerders geven daarnaast bij monde van Peters aan dat de vervoerders eigenlijk nooit problemen hebben ondervonden met vrouwen die hun gezicht bedekten met een boerka. ,,Als er bij een controle om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, tonen deze reizigers altijd even hun gezicht. Er is bij ons nooit een probleem geweest.”

De nieuwe wet gaat per 1 augustus in. Vanaf die datum is het verboden om in zorg- en onderwijsinstellingen en in het openbaar vervoer een boerka, bivakmuts, integraalhelm of nikab te dragen.

Lees het volledige bericht op: Ad.nl

 

Team al-Yaqeen

25 juli 2019