Rohingya-dorpen branden nog steeds

2632

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International woeden er nog steeds branden in dorpen in Myanmar. Dorpen die bewoond werden door Rohingya-moslims.

De organisatie zegt zich te beroepen op nieuwe satellietfoto’s die gisteren zijn genomen van de deelstaat Rakhine. Een woordvoerster van Amnesty noemt het schokkend en voor Myanmar belastend bewijs dat het geweld niet is gestopt. En ook dat veel Rohingya-moslims “geen huis meer hebben om naar terug te keren.”

De organisatie bewijst daarmee het tegendeel van de verklaring van de Myanmarse leider Aung San Suu Kyi. Zij verklaarde afgelopen week dat het land veilig is en dat de honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen welkom waren om terug te keren vanuit buurland Bangladesh. Daar zijn inmiddels ruim 400.000 Rohingya naartoe gevlucht door het aanhoudende geweld van het leger van Myanmar tegen de moslimgemeenschap.

Suu Kyi stelde dat haar land niet bang is voor een nauwgezet onderzoek door de internationale gemeenschap naar de crisis rond de Islamitische minderheid.

De Verenigde Naties bestempelden onlangs het geweld in het land als schoolvoorbeeld van etnische zuivering, en stelden gisteren dat de komende zes maanden tweehonderd miljoen dollar nodig is om de Rohingya te helpen.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
23 september 2017