Tweede Kamer stemt in met boerkaverbod

3078

Boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden, als het aan de Tweede Kamer ligt, verboden in het onderwijs, het OV, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Een voornemen waar onder meer stichting as-Soennah zich fel over heeft uitgelaten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gisteren in met een boerkaverbod in delen van de openbare ruimte. Het voorstel houdt in dat boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Dragen mensen die toch, dan kunnen zij een boete verwachten van maximaal €400. Het verbod geldt niet op straat.

Vorige week werd al duidelijk dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zich achter het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) schaarde. Alleen GroenLinks, D66 en Groep Kuzu-Öztürk waren tegen het voorstel.

Over een boerkaverbod wordt al jaren gesproken. Het kabinet-Rutte I wilde een compleet verbod op gezichtsbedekkende kleding invoeren. Toen het kabinet echter viel, sneuvelde dat plan. VVD en PvdA maakten bij hun regeerakkoord in 2012 afspraken over een gedeeltelijk verbod, dat slechts in bepaalde situaties geldt en niet alleen voor boerka’s en niqaabs maar ook voor helmen, maskers of bivakmutsen.

Het is nog onbekend of er ook een meerderheid in de Eerste Kamer is voor het verbod. De partijen die dinsdag vóór het verbod stemden in de Tweede Kamer hebben op dit moment ook een meerderheid in de Eerste Kamer.

Eerder adviseerde de Raad van State negatief over het voorstel: volgens het hoogste adviesorgaan moeten scholen en ziekenhuizen zelf regels kunnen maken over gezichtsbedekkende kleding. In Nederland dragen naar schatting een paar honderd vrouwen een niqaab of een boerka.

Bron: NRC.nl

Team al-Yaqeen
30 november 2016