Uitspraken in ‘De Balie’ mogelijk strafbaar

3282

Wethouder Kajsa Ollongren acht het ‘heel voorstelbaar’ dat de maandagavond gedane uitspraken in debatcentrum De Balie strafbaar zijn.

In het debatcentrum vond een debat plaats over moslimextremisme. Hierbij werd er vanuit het publiek geopperd om het aantal moslims in westerse landen terug te brengen naar 1 tot 2 procent van de bevolking.

Ollongren zegt dat er op basis van de beelden die zij heeft gezien mogelijk sprake was van discriminatie. Maar, voegde zij daaraan toe, dit is iets dat de rechter moet beoordelen. “En daarvoor moet eerst aangifte worden gedaan, en dat is nog niet het geval,” zei Ollongren in de gemeenteraad.

Verder benadrukte ze dat het debat met de naam ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’, gehouden werd naar aanleiding van de publicatie van een gelijknamige essaybundel. En dat dit debat zorgvuldig was voorbereid. De mensen die geselecteerd waren hadden uiteenlopende meningen over de Islam.

Omstreden imam

Onder meer wetenschappers Paul Cliteur, Meindert Fennema en arabist Halim El Madkouri waren aanwezig. GroenLinks-fractievoorzitter Rutgert Groot Wassink zei woensdag in de gemeenteraad dat hij zich ‘grote zorgen maakt over de normalisering van racisme in Nederland’. “Dit is niet normaal, dit hoort weersproken te worden.”

SP-raadslid Peter Kwint wees er op dat bij sommige debatten iemand van het Openbaar Ministerie en politie in de zaal moet worden gezet. Dit gebeurt ook als een omstreden imam in Amsterdam komt spreken. Als de grens dan wordt overtreden, kan direct worden opgetreden. Hij vraagt zich af of uitspraken ook niet achteraf op basis van videobeelden kunnen worden getoetst aan de wet, zonder dat er aangifte is gedaan.

Meningen

Groot Wassink overweegt om zelf aangifte te gaan doen tegen, vermoedelijk tegen de Vlaming Wim de Rooy, die in De Balie zei dat voor een ‘oplossing’ het noodzakelijk is om te discrimineren.

Bron: Parool.nl

Team al-Yaqeen
26 januari 2017