Voortgangen moskee Culemborg

3423

De Islamitische Gemeenschap Culemborg heeft al ruim €280.000 ontvangen voor de bouw van hun nieuwe moskee. Dit maakte de voorzitter van de moskee, Hassan Barzizaoua, maandag bekend.

Woensdagavond werd het voormalig zwembad ‘De Meer’, waar de nieuwe moskee zou komen, door brand verwoest. Het toekomstige moskeegebouw in het voormalige zwembad was nog niet verzekerd. Daarop begonnen zeker vijftien moskeeën in het land een inzamelingsactie om zo “de materiële schade iets te verzachten”. Ook op Facebook werden inzamelingsacties gehouden.

Autobranden

Volgens Barzizaoua kan het bedrag nog oplopen, omdat nog niet alle banken de betalingsopdrachten hebben kunnen verwerken. Hoeveel er nodig is voor de bouw kon hij nog niet zeggen.

Behalve het zwembad gingen in Culemborg die nacht ook nog zes auto’s in vlammen op. Of er een verband bestaat tussen de branden wordt nog onderzocht. De politie kon hierover maandag nog niets nieuws melden.

In de puinhopen van het afgebrande zwembad in Culemborg zijn sporen van mogelijke brandstichting gevonden. Ook hebben getuigen kort voor de brand verdachte personen gezien bij het pand aan de Multatulilaan. Daar zijn mogelijk bruikbare bewakingsbeelden van.

Er is in de smeulende resten onder meer gezocht met zogenoemde brandhonden: speurhonden die zijn getraind om te zoeken naar brandversnellende stoffen zoals benzine.

Onderzoek

“Er is materiaal veiliggesteld”, zegt woordvoerder Ben van Ingen Schenau van de politie. “Dat is opgestuurd voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut. We wachten op de uitkomsten van dat onderzoek.”

Getuigen

Daarnaast heeft de politie met getuigen gepraat die mogelijk iets hebben gezien. “Er zijn getuigen die voor het uitbreken van de brand mensen hebben gezien bij het zwembad”, aldus Van Ingen Schenau.

Camera

In de omgeving van het pand staan verschillende gebouwen, waaronder een schoolpand, met bewakingscamera’s. Daar hangt een camera die pal op het zwembad is gericht. De beelden van de camera’s zijn volgens de politie veiliggesteld. Volgens ingewijden zijn ze bruikbaar. Mogelijk staan de daders en hun auto er duidelijk op. De politie wil dat laatste niet bevestigen of ontkennen.

Bron: NU.nl en Gelderlander.nl

Team al-Yaqeen
2 januari 2017