Zweedse moslima die hand weigerde in gelijk gesteld

10232

De arbeidsrechtbank in Zweden heeft een Zweedse moslima  een schadevergoeding toegekend van 3.800 euro. Dit nadat een sollicitatiegesprek werd afgebroken omdat ze een man geen hand wou geven.

Farah Alhajeh (24) solliciteerde als vertaler in het Zweedse Uppsala toen ze weigerde de hand te schudden van de man die met haar het sollicitatiegesprek zou voeren. In de plaats daarvan legde ze als begroeting haar hand op het hart waarna het bedrijf besloot de sollicitatieprocedure af te breken.

Tijdens de zitting verdedigde het bedrijf zich met het argument dat het de verplichting had mannen en vrouwen gelijk te behandelen. De Zweedse ombudsman tegen discriminatie, die Alhajeh vertegenwoordigde voor de rechter, stelde dat de jonge vrouw dat deed door zowel vrouwen als mannen te begroeten met de hand op het hart.

De Zweedse arbeidsrechtbank oordeelde dat het bedrijf weliswaar het recht had een gelijke begroeting voor mannen en vrouwen te eisen, maar dat die begroeting niet enkel met een handdruk hoefde te gebeuren.

Alhajehs weigering om de hand te schudden voor religieuze redenen wordt volgens de rechtbank beschermd door de Europese Mensenrechtenconventie. Dit terwijl het beleid van het bedrijf om een bepaalde begroeting te eisen, moslims benadeelt. Daarom kwam de rechtbank tot het oordeel de vrouw een schadevergoeding toe te wijzen van 3.800 euro.

 Lees het bericht op: Nieuwsblad.be

 

Team al-Yaqeen

17 augustus 2018