Naar de tandarts terwijl je vast

36595

Vraag:

Ik moet een aantal belangrijke behandelingen ondergaan voor mijn gebit. Is het toegestaan om naar de tandarts te gaan terwijl ik vast? Wat is de regelgeving over wanneer ik vastende ben (in de Ramadan) en ik tijdens een behandeling per ongeluk iets doorslik?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Sheikh ʿAbdoel-ʿAziez ibn Baaz werd het volgende gevraagd: “Als een persoon pijn heeft aan zijn tanden en hij gaat vervolgens naar de tandarts die zijn gebit reinigt, gaatjes vult of één van zijn tanden eruit trekt, heeft dit dan invloed op zijn vasten? En wat als de tandarts hem een injectie toedient om hem te verdoven, heeft dat invloed op zijn vasten?”

Hij antwoordde: “De dingen die genoemd worden in deze vraag hebben geen effect op de geldigheid van het vasten, het is juist toegestaan. Maar hij dient voorzichtig te zijn en geen medicijnen of bloed door te slikken. Hetzelfde geldt voor de genoemde injectie; dit heeft geen invloed op de geldigheid van het vasten omdat dit geen vorm van voedsel of drank is. En het basisprincipe is dat zijn vasten geldig is.”

(Adjwibatoen Moehiemmah tataʿallaq bi Arkaan il-Islaam)

Indien je in de avond naar de tandarts kunt gaan, dan geniet dat de voorkeur.

En Allah weet het het beste.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid