Trouwen met gemengd geld

13126

Vraag:

Is het toegestaan met gemengd geld (Halaal en Haraam) te trouwen?

Antwoord:

Allah lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met de Profeet, zijn familie en zijn metgezellen, voorts:

Op het moment dat een huwelijk voldoet aan de islamitische voorwaarden en eisen, dan is het geldig. Het wordt niet nietig verklaard, omdat de kosten hiervan (bruidsschat, feest etc.) betaald zijn met geld dat onder meer bestaat uit verboden geld. En het is verplicht voor degene met verboden geld in zijn bezit om zich te snellen in het afstand doen van dit geld. Dit kan door het terug te brengen naar de eigenaren, als dit mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan geeft hij het uit in het voordeel van de moslims.

Sheikh Bin Baaz (moge Allah genadig met hem zijn) werd gevraagd: “Een persoon is getrouwd met (deels) verboden geld. Na enkele jaren kwam het besef dat hij was getrouwd met verboden geld. Wat is het oordeel over dit huwelijk en wat moet hij doen?”

De Sheikh antwoordde: “Het huwelijk is geldig en het feit dat er verboden geld is gebruikt, heeft geen invloed op de geldigheid van dit huwelijk. Zolang het huwelijk aan de islamitische voorwaarden voldoet, namelijk de instemming van de vrouw, een voogd en twee getuigen, en dat de vrouw niet verkeert in een situatie dat zij niet mag trouwen[1].

Dus als de bruidsschat bestaat uit verboden geld, heeft dit geen invloed op de geldigheid van het huwelijk, zolang deze huwelijksvoorwaarden aanwezig zijn. Wanneer er dus tussen het geld verboden geld terechtkomt, heeft dit geen invloed op de geldigheid van het huwelijk[2].

En het is aan deze persoon om berouw te tonen voor deze daad (d.w.z. het verkrijgen van verboden geld). En hij dient het gestolen of in beslag genomen geld terug te geven aan zijn eigenaren. Op het moment dat hij hiertoe niet in staat is, geeft hij het (namens zijn naasten) uit als liefdadigheid aan de armen, voor het verbeteren van de wegen, het verbeteren van toiletten, etc. Maar gaat het puur om het huwelijk, dan is deze geldig.

En Allah weet het het beste.

Islamweb.net

[1] Bijvoorbeeld tijdens (de wachtperiode van) een scheiding.
[2] Van verboden geld eten, kan echter wel van invloed zijn op het huwelijksleven. Deze fatwa spreekt alleen over de geldigheid van het huwelijk.