|
06:13
Den Haag | Fadjr
gebedstijdMiddel 13gebedstijd
Middel 7
06:13
Middel 6
08:07
Middel 5
13:04
Middel 2
15:18
Middel 4
17:47
Middel 3
19:34
Alle gebedstijden
Zusje Koran leren memoriseren

Vraag:

Ik heb een zusje dat 5½ jaar oud is en ik wil haar leren de Koran te memoriseren. Waar en hoe moet ik hiermee beginnen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Kinderen opvoeden om de Islam vanaf jongs af aan te volgen, hun het Boek van Allah te leren memoriseren en hun de Soennah van de Profeet (vrede zij met hem) te onderwijzen, wordt als een zeer belangrijke zaak gezien. Vooral in deze tijd. Maar het is iets waar vele mensen nalatig in zijn tegenover hun kinderen en degenen die onder hun hoede staan. Zij (de kinderen) worden afgeleid door zaken die hen geen voordeel zullen brengen in het Hiernamaals en zelfs kunnen schaden. Bovendien laat het hen emotioneel gehecht raken aan personen die het niet verdienen om te worden genoemd. Laat staan als rolmodel worden genomen. Zoals acteurs, sporters en zangers.

We waarderen de vraag van onze zuster. Wij vragen Allah om haar standvastig te maken, haar en anderen te helpen in deze kwestie en haar beloning voor te schrijven op de Dag des Oordeels. Wat kan er beter zijn dan het ontmoeten van je Heer met een verslag vol goede daden, waaronder het leiden van anderen tot het verrichten van het goede of delen in het tot stand brengen van het goede?

Wat betreft de kleine zuster en haar te leren de Koran te memoriseren, adviseren we onze zuster om het volgende te doen:

 1. Begin met wat het makkelijkste is om te lezen en te onthouden. Namelijk met Soerat al-Faatihah en daarna met de laatste Djoez’ (ʿAmma), beginnend vanaf het einde (dus vanaf Soerat an-Naas). Met iets makkelijks beginnen helpt iemand om verder te gaan naar moeilijkere stof. Bovendien zal ze hier meer behoefte aan hebben (de Koran memoriseren) wanneer ze begint met het leren van het gebed.
 2. De hoeveelheid die dagelijks uit het hoofd geleerd wordt, dient klein te zijn, zodat ze in staat is om het te memoriseren en het makkelijk wordt om ook hetgeen erna te onthouden. De hoeveelheid verschilt per kind en hangt af van zijn of haar intelligentie en geheugen.
 3. Herhaal regelmatig zodat dat wat ze gememoriseerd heeft, vast blijft (in haar geheugen). Laat geen dag voorbij gaan zonder iets nieuws te memoriseren en het oude te herhalen.
 4. Stimuleer haar door haar elke keer een prijs te geven als ze bijvoorbeeld een Djoez’ goed heeft gememoriseerd.
 5. Probeer aan haar voor te lezen, waarna zij herhaalt. Dit is meestal de eerste fase van memorisatie. Onderwijs hoe zij moet lezen. Zo zal het gemakkelijk voor haar zijn om zelf de Koran te lezen op momenten wanneer haar zus of leraar afwezig is.
 6. Laat haar wennen om datgene wat ze gememoriseerd heeft te reciteren in haar verplichte of vrijwillige gebeden, wanneer zij de leeftijd bereikt waarop het gebed van haar vereist is en ze het begrijpt.
 7. Laat haar gewend raken om te luisteren naar wat ze heeft gememoriseerd heeft, op tape of computer. Zo kan ze zowel een goede uitspraak als een goede recitatie horen en kan ze datgene wat ze heeft geleerd beoordelen en erop voortbouwen.
 8. Kies een goed moment uit voor memorisatie, wanneer er weinig afleiding is. Zoals na Fadjr of tussen Maghrib en ʿIshaa’. Vermijd momenten waarop ze honger heeft, moe of slaperig is.
 9. Prijs haar voor de buren en familieleden voor wat ze heeft gememoriseerd om haar aan te moedigen en om hen aan te moedigen hetzelfde te doen. Bid tegelijkertijd voor haar bescherming bij Allah uit angst voor het boze oog en jaloezie.
 10. Het is essentieel voor haar om één stijl van Moeshaf te hebben zonder verandering hierin, zodat de lay-out van de verzen in haar geheugen geprent worden.
 11. Moedig haar aan om wat ze gememoriseerd heeft op te schrijven, zodat ze kan combineren tussen leren schrijven en het versterken van wat ze heeft gememoriseerd.

En Allah is de Bron van alle kracht.

Islamqa.com

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter